Uskoro prvi ugovor za prugu Beograd-Pančevo

Okvirni ugovor o tehničkim detaljima za modernizaciju pruge od Beograda do Pančeva sredstvima ruskog kredita od ukupno 800 miliona dolara trebalo bi da bude potpisan tokom ovog meseca. Prvi takav ugovor biće model i za druge projekte čija je realizacija predviđena sredstvima ruskog kredita namenjenog razvoju srpske železnice. Pregovori sa predstavnicima ruskih železnica nastavljeni su u Beogradu već prvih dana januara. Reč je o prvom izvođačkom ugovoru za izgradnju drugog koloseka od Pančevačkog mosta u Beogradu do Pančeva, nakon čega će moći da počnu i prvi radovi ukoliko budu povoljne vremenske prilike. Ostali predviđeni projekti su za nastavak izgradnje pruge Valjevo - Loznica, nabavku novih ruskih dizel motornih vozova u vrednosti oko 100 miliona dolara i rekonstrukciji pruge na šest deonica na Koridoru 10 u ukupnoj dužini oko 110 kilometara, a to su: Sopot - Kosmajski Kovačevac, Vinarce - Đorđevo,Vranjska Banja - Ristovac, Bujanovac - Bukarevac, Mala Krsna-Velika Plana i Golubinci - Ruma).

Uskoro prvi ugovor za prugu Beograd-PančevoOkvirni ugovor o tehničkim detaljima za modernizaciju pruge od Beograda do Pančeva sredstvima ruskog kredita od ukupno 800 miliona dolara trebalo bi da bude potpisan tokom ovog meseca, izjavio je direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević.

Prvi takav ugovor biće model i za druge projekte čija je realizacija predviđena sredstvima ruskog kredita namenjenog razvoju srpske železnice, rekao je Stanisavljević.

Predstavnik Železnica Srbije je kazao da su pregovori sa predstavnicima ruskih železnica nastavljeni u Beogradu već prvih dana januara.

Reč je o prvom izvođačkom ugovoru za izgradnju drugog koloseka od Pančevačkog mosta u Beogradu do Pančeva, nakon čega će moći da počnu i prvi radovi ukoliko budu povoljne vremenske prilike.

Ostali predviđeni projekti su za nastavak izgradnje pruge Valjevo - Loznica, nabavku novih ruskih dizel motornih vozova u vrednosti oko 100 miliona dolara i rekonstrukciji pruge na šest deonica na Koridoru 10 u ukupnoj dužini oko 110 kilometara, a to su: Sopot - Kosmajski Kovačevac, Vinarce - Đorđevo,Vranjska Banja - Ristovac, Bujanovac - Bukarevac, Mala Krsna-Velika Plana i Golubinci - Ruma).

U Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku kažu da ministarstva finansija dve zemlje treba da ugovore finansijske uslove kredita i potpišu ugovor, nakon čega će taj dokument morati da prođe kroz parlament.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin je u intervjuu za najnoviji broj informativnog lista Železnica Srbije "Pruga" izjavio da se nada skorom početku realizacije ruskog kredita navodeći da Srbija i Rusija imaju velike mogućnosti za saradnju i da se treba baciti na posao.

Konuzin je kazao da je ruski kredit u prethodnom periodu kočio nedostatak projektne dokumentacije.

Rusija ima, prema njegovim rečima, bogato iskustvo u oblasti izgradnje pruga, eksploatacije železnice i železničkog inženjeringa.

"Spremni smo da ih podelimo sa Srbijom i pomognemo izgradnju savremene železničke infrastrukture. Jedan od oblika saradnje je davanje ruskih izvoznih kredita koje Srbija namerava da iskoristi za projekte vezane za železničku infrastrukturu", rekao je Konuzin.

Drugi način je nabavka ruskih vozova za srpske pruge i Srbija je pokrenula, pored 12 već ugovorenih novih dizel motornih vozova od ruske kompanije "Metrovagonmaš", pitanje kupovine dodatnih oko 26 vozova, kazao je Konuzin.

Ruski kredit u iznosu od milijardu dolara dogovorili su 2009. predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev. Od toga je 200 miliona dolara već iskorišćeno za podršku budžetu Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik